Administration

From NavykI
Revision as of 16:59, 14 March 2018 by 192.168.11.14 (talk)

Jump to: navigation, search

Acordare burse private - 14.03.2018

Sumar:

- se pot acorda pe baza de contract

Bursele private sunt definite de Legea nr. 376/2004, care le reglementeaza, ca sprijinul pentru studii acordat, in baza unui contract, de catre o persoana juridica de drept privat sau de catre o persoana fizica unui beneficiar care poate fi, dupa caz, elev, student, doctorand sau care urmeaza un program de pregatire postuniversitara intr-o institutie de invatamant superior acreditata, din tara sau din strainatate.

Contractul de bursa privata, al carui model este prevazut in instructiunile de aplicare a Legii nr. 376/2004, trebuie sa prevada:

  • cuantumul bursei;
  • durata pentru care se acorda (aceasta poate fi intreaga durata a studiilor sau o perioada mai scurta de timp);
  • modul de indeplinire a obligatiilor de studii de catre beneficiarul bursei (criterii de performanta);
  • eventuala obligatie a beneficiarului bursei de a lucra o anumita perioada dupa finalizarea studiilor pentru persoana care a acordat bursa;
  • obligatia beneficiarului bursei de a restitui sumele primite, in cazul neexecutarii obligatiilor asumate prin contract (este intocmit si un angajament in acest sens, ca anexa la contract);
  • alte conditii in care se ofera bursa

Tratamentul fiscal al cheltuielilor cu bursele private este reglementat de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Din perspectiva beneficiarului, bursele private reprezinta venituri neimpozabile, cu conditia ca institutia de invatamant sa fie recunoscuta de autoritati ale statului roman. In ce priveste persoana care acorda burse private, tratamentul fiscal difera pentru persoanele juridice, respectiv pentru persoanele fizice.

Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care acorda burse private pot beneficia de credit fiscal (deducere din impozitul pe profit datorat) in limita prevazuta pentru cheltuielile cu sponsorizarea. Aceasta se traduce in redirectionarea unei parti din impozitul pe profit datorat la bugetul de stat catre beneficiarii burselor private sau sponsorizarilor acordate de catre persoana juridica. In general, creditul fiscal pentru cheltuieli de sponsorizare se acorda in limita valorii minime dintre: 0,3% din cifra de afaceri; si 20% din impozitul pe profit datorat.

Incepand cu anul 2014, in situatia in care cheltuielile cu sponsorizarea (inclusiv cu bursele private) depasesc aceste limite, creditul fiscal neutilizat poate fi reportat pentru urmatorii 7 ani consecutivi si recuperat in aceleasi conditii. Astfel, acordarea acestei facilitati fiscale nu mai este conditionata de obtinerea de profit in anul in care se acorda bursa privata sau sponsorizarea.

Pentru a beneficia de facilitatile fiscale mentionate anterior, trebuie indeplinite o serie de conditii, printre care si aceea ca bursa privata nu poate fi acordata rudelor sau afinilor pana la gradul al IV-lea inclusiv. Poate cea mai importanta conditie pentru a beneficia de facilitatile fiscale este incheierea contractului de bursa privata, care trebuie pus la dispozitia autoritatilor fiscale in cazul unei inspectii fiscale, impreuna cu documentele care atesta plata sumelor catre beneficiar.

Contractul se incheie in 4 exemplare, unul pentru persoana care acorda bursa, unul pentru beneficiar, unul pentru institutia de invatamant la care acesta din urma studiaza, si unul pentru organele fiscale.

Beneficiarul bursei private are obligatia sa prezinte contractul, in vederea avizarii, la institutia de invatamant in care studiaza, care va specifica nivelul si forma de invatamant urmate, precizand durata normala a studiilor, precum si anul de studiu in care se afla beneficiarul bursei.

Institutia de invatamant are, la randul sau, obligatia de a prezenta informatii privind situatia scolara a beneficiarului bursei, la cererea persoanei fizice sau a persoanei juridice care acorda bursa. In cazul nerespectarii conditiilor de acordare a bursei private, beneficiarul este obligat sa restituie sumele primite, ceea ce va conduce la anularea facilitatilor fiscale, persoana care a beneficiat de aceste facilitati fiind obligata sa notifice autoritatile fiscale cu privire la modificarea bazei impozabile si sa achite diferenta de impozit. Cum am mentionat anterior, bursele private au in general un tratament fiscal similar cheltuielilor cu sponsorizarea.

Cuantumul bursei private se stabileste la incheierea contractului si trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere, fara a se situa sub nivelul salariului minim pe economie. Acest cuantum se poate modifica ulterior incheierii cotractului numai prin act aditional la acesta. (Ordinul 1759/2004) Pentru ca microintreprinderile platesc impozit la venituri, cheltuiala cu bursa privata nu are niciun impact asupra impozitului pe venitul micro. Nu exista nici alte facilitati fiscale pentru microintreprinderile care acorda burse private. Atentie insa ca aceste cheltuilei sa nu fie reconsiderate de organele fiscal ca sume mascateplatite asociatilor, in beneficiul salariatilor, etc. Aveti in vedere regula de la art. 7 : Bursa privata nu poate fi acordata, in conditiile prezentei legi, rudelor sau afinilor pana la gradul al IV- lea inclusiv.


Beneficiarul bursei nu are voie sa lucreze in cadrul firmei in perioada in care primeste bursa. Pe perioada acordarii bursei private se interzice beneficiarului sa lucreze pentru cel care acorda bursa sau pentru alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta. (Ordinul 1759/2004)

Daca firma dvs. organizeaza traininguri, beneficiarul poate fi prezent (impreuna cu ceilalti participanti nu un training pentru el anume). Dar prezenta sa continua o perioada de timp va fi reclasificata de organele de control drept o forma de angajare mascata de bursa privata ( nu se platesc deci contributiile aferente salariilor) sau munca la negru.